اضافه وزن و چاقی کودکان یکی از مشکلات بهداشتی–تغذیهای در جهان و ایران میباشد. تعداد افراد مبتلا به اضافه وزن و چاقی هم درکشورهای توسعه یافته و هم در کشورهای درحال توسعه، از جمله کشور ما در حال افزایش است. این مشکل با سرعت بیشتری درکودکان و نوجوانان دیده میشود. عوامل متعددی از جمله عوامل مربوط به ژنتیک وارث، محیط و شیوه زندگی از جمله رفتارهای غذایی نامناسب و بیتحرکی در بروز اضافه وزن و چاقی کودکان موثرند.
توصیههای تغذیه ای در پیشگیری و کنترل اضافه وزن و چاقی کودکان
- تغذیه کودک در شش ماه اول زندگی فقط با شیر مادر و تداوم آن تا دو سالگی
- مصرف روزانه صبحانه به عنوان یکی از سه وعده اصلی غذایی.
- مصرف روزانه حداقل دو میان وعده مناسب.
- صرف غذا به همراه خانواده.
- خودداری از مجبور کردن کودک به خوردن و آشامیدن.
- خودداری از دادن غذا با تنقلات هنگام تماشای تلویزیون.
- خودداری از وادار کردن کودک به اتمام غذا.
- ندادن شکلات و شیرینی به عنوان پاداش به کودک.
- محدود کردن مصرف غذاهای آماده.
- محدود کردن مصرف غذاهای چرب، سرخ شده و تنقلات پرکالری و پر چرب مانند سیبزمینی سرخ شده، چیپس، پفک، شکلات، کیکهایخامهای و شکلاتی، بستنی، شیرکاکائو و…
- نوشیدن آب یا دوغ کم نمک به جای نوشابه.
- مصرف لبنیات کم چرب برای کودکان بزرگتر از دو سال.
- محدود کردن مصرف کره، سزشیر، خامه و سس مایونز.
- مصرف میوه یا آبمیوه تازه و طبیعی به جای آبمیوه آماده و شربت.
- استفاده روزانه از سبزیهای تازه یا پخته و میوه تازه در برنامه غذایی کودک.
- مصرف غذاهای فیبر دار مانند نان سبوس دار ( نان سنگک )، بیسکوئیت سبوس دار، خشکبار و میوههای خشک، میوهها و سبزیهایخام.
- محدود کردن مصرف آجیل و مغزها به جای تنقلات بیارزش.
- محدود کردن غذا خوردن در خارج از منزل.
- اصلاح عادات غذایی والدین.
- افزایش فعالیت بدنی روزانه کودک.
- انجام فعالیت بدنی روزانه به مدت ۶۰ دقیقه.
- تشویق کودک به بازی با سایر کودکان.
- محدود کردن سرگرمیهای غیر فعال مانند تماشای تلویزیون یا بازیهای کامپیوتری به کمتر از ۲ ساعت در روز.