برگشت غذا از معده به مری یا بهاصطلاح برگشت اسید به دهان، ترش کردن و ریفلاکس و دردهای سوزشی پشت جناغ سینه و در ناحیۀ قلب از جمله مشکلاتی است که گریبان بسیاری از انسانها را میگیرد و سن و سال هم نمیشناسد. اما ممکن است بیشتر سراغ سالمندان برود؛برای همین باید دربارۀ این حالت، اطلاعات کاملی داشته باشید. مشکل سوزش پشت جناغ سینه زمانی رخ میدهد که اسید معده ازدریچۀ فوقانی معده که عملکرد مناسبی ندارد به سمت بالا و داخل مری برمیگردد. این احساس ناراحتکننده و آزاردهنده است، اما اگراین حالت دائمی شود، میتواند یک خطر کاملاً جدی برای سلامت انسان باشد. اسیدی که به سمت مری برمیگردد، دیوار محافظ مری وسلولهای پوشانندۀ آن را مورد تهاجم قرار میدهد و باعث بروز التهاب و بعد زخمهای مری میشود. در صورتی که بافت محافظ کاملاً ازبین برود احتمال بروز هر عارضهای، حتی سرطان وجود دارد اما شما میتوانید با چند راهکار ساده در مقابل این مشکل ایستادگیکنید.
۱- وزن کم کنید:
برگشت غذا از معده بیشتر در افراد مبتلا به چاقی رخ میدهد؛ کم کردن وزن و داشتن وزنی متناسب، یکی از اصلیترین راههای غلبه برمشکل برگشت اسید و سوزش پشت جناغ سینه ( ترش کردن و ریفلاکس ) است.
۲– غذای مناسب بخورید
خوردن برخی غذاها حالت سوزش پشت جناغ و برگشت اسید و ریفلاکس را بدتر میکند. این میتواند ناشی از این باشد که میزان ترشح اسید درمعده افزایش پیدا میکند، یا اینکه دریچۀ فوقانی معده که وظیفهاش محافظت از برگشت اسید معده به سمت مری است توسط برخیغذاها تضعیف یا شل شده است.
غذاهای چرب و بهخصوص فستفودهای پرچرب، شکلات و میوههای اسیدی مانند مرکبات و آبمیوهها، بهخصوص آبمیوههای مصنوعی،حالت برگشت اسید را تشدید میکنند. البته باید این نکته را بدانید که ممکن است دو فرد که دچار مشکل برگشت اسید هستند به یک غذا واکنش یکسان نداشته باشند.
۳– سیگار نکشید؛ دود حالتان را بدتر میکند:
اگر ترش میکنید و اگر پشت جناغ سینهتان بهشدت میسوزد، حواستان باشد سیگار نهتنها ترشح اسید معده را افزایش میدهد، بلکه دریچۀ فوقانی معده را هم شل میکند و اینگونه با دو مکانیسم مختلف باعث میشود مشکل شما بیشتر شود. دریچۀ فوقانی معده پس ازورود غذا به معده بسته میشود و تا هضم غذا بسته میماند. سیگار عملکرد این دریچه را مختل میکند و باعث میشود اسید معده بهشدت به سمت مری برگردد و باعث افزایش احتمال ترش کردن با ریفلاکس میشود.
۴– تعداد بیشتر، حجم کمتر:
اگر تعداد وعدههای غذاییتان را کم کنید و در عوض حجم غذایی که در یک وعده میخورید را بالا ببرید، مطمئن باشید به مشکلبرخواهید خورد. اگر حجم زیادی غذا بخورید، هورمون گاسترین ترشح میشود که محرک ترشح اسید معده است و این وضعیت شما را بدتر خواهد کرد. اگر دچار مشکل درد پشت جناغ سینه مکرر، ترش کردن و یا ریفلاکس هستید، توصیۀ ما این است که طی روز پنج یا شش وعدۀ غذایی داشته باشید که حجم هیچ یک از آنها زیاد نباشد. اینگونه ترشح اسید در معده شما زیاد نخواهد بود و مشکل شما کمتر از قبل خواهد شد.
۵– نفس عمیق بکشید:
تنفس عمیق و صحیح شکمی تا حدود زیادی درد و سایر علائم را تسکین میدهد. هر زمان که دچار این حالت شدید سعی کنید نفسهای کاملاً عمیق بکشید و روی تنفسی که به کمک عضلات شکم انجام میشود، تمرکز کنید.
۶– کافئین نخورید
کافئین یک شباهت به سیگار دارد، آن هم این است که درست مثل سیگار هم ترشح اسید معده را بیشتر و هم دریچۀ فوقانی معده را شلمیکند. برای همین اگر از سوزش و درد پشت جناغ سینه شکایت دارید، قهوه و حتی قهوههای دکافئینه (که به هر حال مقداری کافئیندارند) را از برنامۀ غذاییتان حذف کنید تا احتمال ترش کردن و ریفلاکس کاهش یابد.
۷– قبل از خواب غذا نخورید:
اگر مشکل ریفلاکس حاد دارید باید حداقل چند ساعت، بین زمان آخرین وعدۀ غذایی و خواب خود فاصله بیندازید و صبر کنید تا غذا و اسید همراه آن از معده عبور کند تا با دراز کشیدن مشکلی برایتان پیش نیاید.