سلولیت یا پوست پرتقالی نوعی چربی است که به شکل ناهموار و برآمده بر روی پوست ظاهر می‌شود.

سلولیت یا پوست پرتقالی نوعی چربی است که به شکل ناهموار و برآمده بر روی پوست ظاهر می‌شود. این پدیده معمولاً در نواحی ران،باسن، شکم و بازوها رخ می‌دهد و بیشتر در زنان دیده می‌شود.

علت ایجاد آن گیر کردن نوع خاصی از چربیمیان عضلات و فیبرهای اتصال دهنده پوست به عضله است. این فیبرها باعث می‌شوند که پوست به شکل هگزاگونال چیده شود و در نقاطاتصال آن‌ها، چربی‌ها به سمت بالا فشار داده شوند و برآمدگی‌های نامنظم ایجاد کنند.

احتمال تشکیل سلولیت در خانم‌ها بسیار بیشتر است به حدی که حدود ۸۵ تا ۹۸ درصد خانم‌ها با هر رنگ و نژادی از سلولیت شکایت دارند. خانم‌ها در دوران بلوغ، سندرم پیش قاعدگی، یائسگی و در ماه‌های اول استفاده از قرص‌های ضد بارداری دچار تغییرات هورمونی در بدنشان می‌شوند و به همین دلیل اغلب زنان لاغر و یا دارای وزن مناسب هم سلولیت دارند.

      

علل تشکیل سلولیت:

علل تشکیل سلولیت متعدد و متنوع هستند. برخی از عوامل مؤثر برای ایجاد سلولیت عبارتند از:

  • نارسایی هورمونی:

    تغییرات هورمون‌های زنانه مثل استروژن، پروژسترون، انسولین و تیروئید می‌تواند بافت چربی زیر پوستی را تحریککند و باعث افزایش حجم و تورم سلول‌های چربی شود.

  • ژنتیک:

    برخی افراد به دلیل وجود ژن‌های خاص، ساختار پوست، رنگ پوست، جنس، سن و تمایل به چاقی، بیشتر در معرض خطرسلولیت هستند.

  • سبک زندگی

    : عادات غذایی نامناسب، کم تحرکی، استفاده از دخانیات و الکل، استفاده بی‌رویه از داروها و مکمل‌های غذایی، استرسو افسردگی می‌تواند باعث اختلال در گردش خون و لنف در بافت‌های نرم شده و منجر به سلولیت شود.

  • نقصان خون رسانی:

    هر عاملی که باعث فشار یا فشردگی بر روی بافت‌های نرم شود، مثل لباس‌های تنگ، نشستن یا ایستادن طولانیمدت، رگ‌های واریس و غیره، ممکن است جریان خون و اکسیژن را به سلول‌های چربی کاهش دهد و منجر به فروپاشیدگی کلاژن والاستین شود که پوست را صاف و لطیف نگه می‌دارند.

  • بارداری:

    در دوران بارداری، تغذيهٔ جنين باعث افزایش قابل توجّهِ تعداد سلول‌های چربي در بدن مادّر مي‌شود. همچنین تغييراتهورموني در اين دوران باعث افزايش حجم سلول‌های چربي شده و منجر به سلوليت مي‌گردد.

      

پیشگیری از سلولیت:

  • ورزش منظم:

    ورزش کمک می‌کند به کاهش چربی زیر پوستی، افزایش عضلات، بهبود جریان خون و لنف و تقویت پوست  . شما می‌توانیدحداقل ۳۰ دقیقه در روز ورزش‌های کاردیو و قدرتی را انجام دهید.

  • تغذیه سالم:

    تغذیه سالم کمک می‌کند به کنترل وزن، جلوگیری از التهاب، حفظ هیدراتاسیون و تامین آنتی‌اکسیدان‌های مفید برایپوست  . شما می‌توانید مصرف چربی‌های ناسالم، شکر، نمک، قهوه، الکل و غذاهای پر فرآورده را کاهش دهید و مصرف آب، سبزیجات،میوه‌ها، غلات کامل، پروتئین‌های گیاهی و حیوانی با کیفیت و چربی‌های سالم را افزایش دهید.

  • لباس مناسب:

    لباس‌های تنگ و فشار دهنده ممکن است جریان خون و لنف را در نقاط مختلف بدن مختل کنند و باعث افزایش سلولیتشوند  . شما می‌توانید لباس‌های راحت و منعطف را انتخاب کنید و از لباس‌های زیرین فشار دهنده خودداری کنید.

  • ماساژ:

    ماساژ باعث بهبود جریان خون و لنف، تحریک تولید کلاژن در پوست، کاهش استرس و آرامش بخشیدن به عضلات می‌شود  . شما می‌توانید با استفاده از روغن‌های طبیعی یا کرم‌های ضد سلولیت، پوست خود را به صورت منظم ماساژ دهید یا از خدمات یکماساژور حرفه‌ای استفاده کنید.

      

درمان سلولیت:

برای درمان سلولیت، لازم است علاوه بر رعایت رژیم غذایی سالم و متعادل، تحرک بدنی منظم و کاهش استرس، از روش‌های درمانیمختلف مثل ماساژ، لیپوساکشن، لیزر، امواج صوتی، کربوکسی تراپی، مزوتراپی و غیره استفاده کنید. البته باید توجه داشت که هیچروش درمانی به تنهایی قادر به حذف کامل سلولیت نیست و نتایج حاصل از آن‌ها ممکن است موقت یا نامطلوب باشد. بنابراین بهتر استقبل از انتخاب هر روش درمانی، با پزشک متخصص مشورت کنید و از عوارض و محدودیت‌های آن‌ها آگاه شوید.