منوپوز (یائسگی) زمانی است كه زنان بايد بيش از گذشته مراقب سلامت خود باشند و شيوه زندگی سالمی را در پيش بگيرند. مناسب بودن تغذیه در یائسگی و فعال بودن به گذراندن اين دوران در صحت و سلامت كمک مي كند. بطور متوسط زنان در ۵۱ سالگی به يائسگی میرسند و علائم اين دوره در افراد مختلف متفاوت است: گرگرفتگی، تعريق شبانه، افزايش وزن و اختلال خواب و تغييرات خلق و خو از علائم اين دوران است. در اين دوران زنان تمايل به مصرف غذای بيشتر و فعاليت بدنی كمتر پيدا ميكنند. از طرف ديگر حجم عضلات كمتر و حجم بافت چربی در بدن بيشتر ميشود. همه اينها زنان يائسه را مستعد اضافه وزن و چاقی مینمايد. افزايش وزن سبب كاهش اعتماد به نفس، افزايش كلسترول خون، افزايش فشار خون و افزايش مقاومت بدن به انسولين میشود و متابوليسم بدن كاهش میيابد.
مشكل اصلی در يائسگی از دست رفتن مواد معدني استخوان (عمدتا” كلسيم ) به علت كاهش ترشح استروژن تخمدانها است كه اين امر خطر استئوپروز و شكستگي استخوان را به شدت افزايش مي دهد. استئوپروز بعد از يائسگی ممكن است باعث شكستگی استخوان شود. فرد را به تمرينات فيزيكی منظم تشويق كنيد. ورزش، كلسيم و كلسيتريول و هورمون درمانی به علت نقش آنها در پيشگيری از انواع شكستگی توصيه شده است. همچنين براي كاهش گرگرفتگی و خشكی واژن، مصرف ويتامين های C و E و سويا مي تواند مفيد باشد. سويا را میتوان مخلوط با گوشت چرخ كرده در غذاهای مختلف استفاده كرد. در اين دوران نياز زنان به آهن كاهش میيابد.
توصیههایی جهت تغذیه در یائسگی:
- از غذاهاي مناسب استفاده كنند مانند: ميوه ها، سبزي ها، غلات سبوس دار، لبنيات كم چرب يا بدون چربی و ساير غذاهای كم كالري از پرخوری پرهيز نمايند.
- از بشقابهای كوچکتر برای سرو غذا استفاده كنند. از غذاهای خانگی به جای غذاهای رستورانی يا فست فود استفاده نمايند تا مواد آن به ويژه چربی مورد استفاده در غذا قابل كنترل باشد.
- كلسيم، منيزيم و ويتامين هاي D و K بدن را با مصرف كافی شير و لبنيات، ميوهها و سبزیها تامين نمايند.
- از مصرف زياد مواد غذايي حاوی فسفر (در غذاهای فرايند شده حاوی مواد نگهدارنده مانند سوسيس و كالباس و نوشيدنیهای گازدار) پرهيز كنند .
- از مصرف زياد نمک، چای، قهوه و منابع غذايی پر پروتئين مانند انواع گوشت كه سبب كاهش ذخاير كلسيم بدن ميشوند اجتناب نمايند.
- مصرف چربيهاي حيوانی در گوشت قرمز ، زرده تخم مرغ ، كره ، خامه و لبنيات پرچرب و روغن جامد را كاهش دهند.
- روزانه ۴۰۰ ميلی گرم مكمل ويتامين E كه عوارض يائسگي مثل گرگرفتگی، كوفتگی، افسردگی را به ميزان زيادي كاهش میدهد مصرف نمايند.
- فعاليت بدنی منظم روزانه داشته باشند. حداقل ۳۰ دقيقه ورزش با شدت متوسط در بيشتر روزهای هفته داشته باشند. قدم زدن و پياده روی كردن بجای استفاده از وسايل نقليه، باغبانی و … از فعاليتهای بدنی مفيد به شمار مي آيد.