رژیم غذایی مناسب تأثیر بسزایی در کنترل فشار خون بالا دارد لذا در ادامه یکسری نکاتی را بیان کردیم که رعایت آن ها به کنترل هرچه بهتر فشار خون کمک میکند.
نکاتی که توصیه میشود برای کنترل فشار خون رعایت شود:
- روزانه 5-3 واحد سبزي و4-2 واحد ميوه مصرف کنيد.
- روزانه از گروه شير و لبنيات 3-2 واحد مصرف کنيد.
- کمبود کلسيم موجب افزايش فشارخون و در نتيجه ابتلا به بيماریهای قلبی عروقی میشود.
- با مصرف 1-2 واحد از گروه شير ولبنيات كلسيم مورد نياز بدن تامين میشود.
- از روغنهايی با منبع حيوانی مانند پيه، دمبه و كره استفاده نكنيد و به جای آنها روغن های گياهی مايع مانند روغن ذرت، آفتابگردان وروغن زيتون استفاده شوند.
- مصرف مواد غذايی حاوی اسيد چرب اشباع و كلسترول (گوشت قرمز، لبنيات پر چرب، زرده تخم مرغ، چربی هاي حيوانی، مارگارين، روغن هاي جامد و كره) در برنامه غذايی روزانه كاهش يابد. پوست مرغ هم حاوی مقدار زيادي چربی است وبايد قبل از پخت ، پوست مرغ جدا شود.
- استفاده از نمک برای پخت غذا و همچنين برای سفره غذا بايد محدود شود و از نمكدان هنگام صرف غذا و سر سفره استفاده نشود.
- درميان وعده ها و به عنوان تنقلات، به جای مصرف چيپس وپفک، چوب شور وساير تنقلات پرنمک، از مغزها (بادام، پسته، فندق، گردو از نوع بو نداده وكم نمک)، ماست كم چرب، ذرت بدون نمک، ميوهها وسبزیها استفاده شود.
- از غلات، نان و ماكارونی تهيه شده ازگندم كامل (سبوس دار) به دليل داشتن فيبر، ويتامين و املاح از جمله پتاسيم استفاده شود.
- ماهی هايی مانند قزل آلا، ساردين، خال مخالی، شاه ماهی منبع غنی امگا 1، كلسيم و منيزيم هستند كه بايد در برنامه غذايی منظور شوند.
- به جای نمک از چاشنی هايی مانند سبزی های معطر تازه يا خشک مانند (نعناع، مرزه، ترخون، ريحان و…) يا سير، ليموترش تازه و آب نارنج براي بهبود طعم غذا و كاهش مصرف نمک استفاده شود.
- در هنگام خريد مواد غذايی آماده مانند انواع كنسروها، بسياری از سس ها، انواع شورها، ترشی ها و تنقلات بسته بندی يا بو داده به ميزان سديم آن توجه شود.
- به دليل نقش ويتامين C در كاهش فشار خون ، مصرف سبزی ها (سبزي خوردن) وسالاد (شامل كاهو، گوجه فرنگی، كلم، و فلفل دلمه ای) همراه با غذا و مصرف ميو هها در ميان وعده ها توصيه میشود. همچنين میتوان از ميوه ها به عنوان ميان وعده در محل كار استفاده كرد. تمام انواع ميوهها داراي مقاديری ويتامين C هستند. برخي از ميوهها مانند مركبات ، توت فرنگی, كيوی، طالبی وخربزه از منابع غذايی غنی اين ويتامين بشمار میروند.
- از مصرف غذاهای شور (گوشت نمك سود شده، كنسروی، همبرگر، سوسيس و كالباس، سبزی هاي كنسرو شده، كراكرها، چيپس، پفک، خيار شور، ماهیهای شور و دودی، سوپهای آماده، ترشی، آجيل شور خوداري كنيد.
- در برنامه غذايی روزانه از ميوهها، سبزیها، حبوبات و غلات كه ازمنابع پتاسيم هستند بيشتر استفاده كنيد. زردآلو، گوجه فرنگی، هندوانه، موز، سيب زمينی، آب پرتقال و گريپ فروت منبع خوبی از پتاسيم هستند.
- انواع سبزی با برگ سبز تيره ( اسفناج ، برگ چغندر ، كاهو ، جعفری و..) ، مغزها ( بادام، پسته، فندق، گردو ازنوع بونداده وكم نمک) ، حبوبات، نان و غلات سبوس دار كه داراي منيزيم هستند و برای پيشگيری از فشار خون بالا مفيدند ، توصيه میشود.
- برخي سبزیها مثل چغندر، هويج، كلم پيچ، اسفناج، كرفس، شلغم و انواع كلم ها سديم زيادی دارند و نبايد مصرف شوند.
- طي مشاوره با مشاور تغذيه و رژيم درماني، رژيم غذايي كم كالري در پيش گيرند.
- مصرف منابع كلسيم (شير و انواع لبنيات كم چرب) را افزايش دهند.
- در مصرف نوشيدنیهای كافئين دار مانند چاي و قهوه، اعتدال را رعايت كنند.
- حداقل دوبار در هفته ماهی های غنی از امگا 1 مانند ماهی آزاد، قزل آلا و كپور را مصرف نمايند.
- مصرف منابع ريبو فلاوين، اسيدفوليك و ويتامين هاي B12 ،C و B6 را افزايش دهند.
مواد غذايی زير دارای سديم زيادی هستند ونبايد مصرف شوند:
- مونوسديم گلوتامات(MSG) كه در محصولاتی مثل بيسكويت و شكلات هاي خارجی به كار رفته و در روی برچسب محصول به ان اشاره شده است.
- جوش شيرين كه در پخت شيرينی وكيك كاربرد دارد.
- نانهايی كه در پخت آنها جوش شيرين بكار رفته است.
- پيكينگ پودر كه در تهبه كيكها ، شيرينی و… بكار میرود.
- هر ماده غذايی كه در تركيب خود داراي «سديم» يا Na میباشد.
جهت مطالعهی بیشتر به مطلب توصیه های تغذیهای در بیماران قلبی عروقی مراجعه کنید.
جهت دریافت مشاوره بر روی لینک کلیک فرمایید.