پالس اکسیمتر (اکسیژن سنج خون) وسیلهای است که میزان اشباع اکسیژن خون را نشان میدهد و به خصوص در دورهی همه گیری کرونا مردم بیشتر با این وسیله آشنا شدند.
پالس اکسیمتر میزان هموگلوبینی که حامل اکسیژن است را اندازه گیری کرده و با درصد نشان میدهد. میزان نرمال این عدد ۹۵٪ به بالاست و اگر پایین ۹۲٪ باشد باید فورا به مراکز درمانی مراجعه کرد. برخی بیماریها غلظت اکسیژن خون را کم میکنند از جمله نارسایی قلبی، بیماری مزمن انسداد ریوی، کم خونی، سرطان ریه، آسم، پنومونی و… .
نحوه استفاده صحیح از پالس اکسیمتر
برای سنجش میزان اکسیژن به وسیله پالس اکسیمتر میتوان از انگشت دست، شست پا، نوک بینی و بر روی نوک بینی استفاده کرد که روتین ترین روش استفاده از انگشت سبابه میباشد.
یکسری عوامل باعث اختلال در ثبت نتیجه میشود مانند لاک ناخن، اختلالات عروقی، فشار خون بالا یا پایین، مستقیم تابیدننور خورشید بر پوست، داشتن پانسمان سفت، آنمی و … .
صفحه نمایش پالس اکسیمتر معمولا سه عدد را نشان میدهد: عدد اول SPO2 که میزان اکسیژن خون را نشان میدهد. عدد دوم (PR (Pulse Rate که میزان ضربان قلب است را نشان میدهد و در بعضی دستگاه ها یک عدد سوم نیز نمایش داده میشود که میزان قدرت سیگنال را بیان میکند.
انواع پالس اکسیمتر
دستگاه پالس اکسیمتر در دو مدل رو میزی و پرتابل (قابل حمل) تولید میشود. معمولا مدلهای رو میزی در مراکز درمانی و مدل پرتابل آن در منازل نیز استفاده میشود.
در ادامه چند مدل از بهنربن پالس اکسیمتر ها را معرفی میکنیم:
بیورر:
- نشان دادن آریتمی قلب
- دارای ۱۰۰ عدد حافظه داخلی
- دارای سیستم خاموشی خودکار
- هشدار میزان باتری کم
چویس مد:
- نشان دادت آریتمی قلب
- صفحه نمایش چرخشی
- مجهز به آلارم
IMDK:
- نشان دادن آریتمی قلب
- صفحه نمایش چرخشی
- مجهز به آلارم